Artikel PZC: de hitte Walraven vlamt in

Yannick MolOpen Water

DOOR AECTOR DOOMS

Zwemster uit Oost-Souburg knokt zich naar een toptien-klassering in Sluis. Haar geheim: doseren en niet met de toppers proberen mee te gaan.

De nationale toppers in het langebaanzwemmen maakten er gisteren in Sluis op de 5 kilometer vrije slag een enerverende strijd van. Bij de mannen was op het koningsnummer het verschil tussen de winnaar Timo Dinkelberg (59.20,5) en David Kuipers (59.21,0) minimaal. Op het koninginnennummer was de marge tussen Janina Beckers en Leontine van Noort ook bijna niet te zien. Beckers werd als winnares aangewezen.

Voor de Zeeuwse zwemtalenten Kirsten Walraven (19), Tristan Kloet (17) en Rinke Hiel (18) waren er fraaie klasseringen in het sterke deelnemersveld. Walraven eindigde op de zevende plaats in een tijd van 1.10.16, op acht minuten van Beckers. De zwemster van De Zeeuwse Kust keek dik tevreden terug op haar wedstrijd. ,,Je moet je krachten doseren en niet proberen mee te gaan met de toppers”, zei ze vlak na haar prestatie op de 5 kilometer.

Zaterdag was het in de Marina Beach Braakmankreekrace door de tropische temperatuur lastig geweest. ,,Je kon niet meer afkoelen.” In Sluis waren de omstandigheden gisteren ideaal, met circa 20 graden, maar in het kanaal Hoeke-Sluis blies er wel een stevige wind. ,,De temperatuur van het water (21 graden) was zeker nog hoog en de wind stak achter de houten brug de kop op.”Saai

De zwemster uit Oost-Souburg richt zich deze zomer volledig op de openwaterwedstrijden, die meetellen voor het landelijke klassement.,,Ik train in het kanaal in Vlissingen.” In het openingsweekend behaalde ze in Bodegraven en Leiden mooie ereplaatsen. ,,Bodegraven was saai, met 5 kilometer in een rechte lijn van start tot finish. Sluis heeft een mooi parkoers, met die bochten erin.” Walraven had een ruime voorsprong op de tweede Zeeuwse, Josine van Dorsselaer van Zwemclub Koewacht, die tiende werd.

De strijd tussen Hiel en Kloet was spannender. Uiteindelijk wist Kloet zich in de laatste kilometer los te maken van de zwemmer van ZCK en zo als negende te finishen. Hiel behaalde een tiende plaats. ,,Ik heb lang voor hem op kop gezwommen. Ik verwachtte dat Tristan over me heen zou gaan.”

De zwemmer uit Krabbendijke eindigde als eerste Zeeuw in een tijd van 1.04.18, zes seconden voor zijn rivaal. Zijn vader, Ernst Kloet, is trainer en coach. ,,Ik loop langs de hele 5 kilometer mee met mijn zoon en geef hem aanwijzingen. Hij hoort het niet altijd, omdat ik niet de enige coach ben.”

Het Zeeuwse trio richt zich op de komende wedstrijden in Amsterdam (7 kilometer) en Anna Paulowna. Hiel: ,,De voorbereiding was niet goed vanwege schoolexamen en vakantie. Ik ga meer trainen, samen met Wietse Beerens. Hij geeft me aanwijzingen. Ik wil een revanche.”

Beerens was ongenaakbaar op de 3 kilometer schoolslag. Wat is zijn geheim?. ,,Ik heb een langere slag en blijf langer onder water dan de anderen”, legde de Tilburger uit. Richard van der Horst eindigde als nummer twee op ruim twee minuten. ,,Wietse is een klasse apart”, zei hij.

Beerens is sinds kort lid van de Koewachtse zwemclub. ,,Ik kan dus aan alle Zeeuwse wedstrijden meedoen. Ik kijk al uit naar Breskens.”

Manon Kloosterman zwom sterk op de 3 kilometer schoolslag bij de vrouwen. De zwemster van De Bevelanders werd derde, op amper tien seconden van winnares Marlinde Beukers.

Voorzitter Wim Eggermont van de Stichting Open Water Zwemmen Zeeuws-Vlaanderen keek terug op een geslaagd zwemweekend. ,,Er waren zeventig deelnemers meer dan vorig jaar. De schoolslaginterland Nederland-België kan in Sluis een traditie worden. Alleen de mobiele steiger in De Braakman geeft te veel risico voor de deelnemers. Of de leiding van Marina Beach doet een investering of we moeten uitwijken naar een andere locatie in De Braakman.”