Artikel PZC: De Zeeuwse Kust leert flink bij van eredivisionist

Pablo MolWaterpolo

DE ZEEUWSE KUST OEFENT TEGEN ZPC AMERSFOORT. DIRK JAN GJELTEMA

Pim Bekkers, trainer van de Walcherse club, weet nu al dat hij aanwijzingen van Hans van Zeeland gaat gebruiken in de competitie.

ARWIN WILLEMSEN

Elf waterpoloërs van De Zeeuwse Kust (DZK) liggen zaterdagmiddag om half twee in het water. Ze zouden op dit tijdstip een training krijgen van Hans van Zeeland, de coach van ZPC Amersfoort. Maar waar is de oefenmeester van de Utrechtse eredivisionist gebleven?

Niet rond het bad, niet erin en ook niet op de tribune van het Vrijburgbad. Van Zeeland blijkt zich met enkele trainers van de Walcherse vereniging (nog steeds) in een kantoorruimte van het complex te bevinden. Pim Bekkers, coach van het eerste team, is een van hen. Van Zeeland blijkt een ware spraakwaterval te zijn die van geen ophouden wil weten.

Want wat geprogrammeerd stond als een theorielesje van een half uur voor de trainers van DZK, duurt ruim drie keer zo lang. Zo rond kwart over twee komt de Arnhemmer, die met ZPC voor een teambuildingsweekeinde in Zeeland is, dan toch naar het bad. Ook Bekkers duikt rond dat tijdstip op.

,,Hij heeft een heel specifieke kijk op waterpolo”, vertelt Bekkers over Van Zeeland. ,,Hij vindt bijvoorbeeld dat jij als verdediging kan bepalen wat een aanval doet. Vanuit dat principe gaat hij ook te werk. Hij heeft meerdere dingen genoemd waarvan ik denk: die ga ik in de praktijk brengen. Bijvoorbeeld de verschillende manieren van druk zetten.”

Door de lange theorieles van Van Zeeland, zelf als waterpoloër overigens goed voor olympisch brons in 1976, komt zijn training aan het eerste team van DZK te vervallen. Het oefenduel tussen beide ploegen, dat ook op de planning stond, gaat wel door. Hoewel DZK twee niveaus lager dan ZPC speelt, kunnen de Vlissingers de nummer zeven van het vorige eredivisieseizoen in het eerste kwart aardig bijbenen (2-4). Daarna komt ZPC los. De eindstand wordt bepaald op 12-22.

,,We kunnen best leuk ballen tegen die mannen”, kijk Bekkers terug op het duel, ,,maar als zij naar de hoogste versnelling schakelen, komen we tekort.” Dat vindt ook DZK-speler Robin Breel. ,,Zij schakelen heel snel om. Op het moment dat wij bij wijze van spreken nog aan het schieten zijn, zwemmen zij alweer terug.”Kampioen

,,Voor ons is dit ook pas de tweede trainingsweek”, vervolgt Breel. Voor DZK start het seizoen komend weekeinde met een bekerwedstrijd. De week erop begint de competitie. De eerste kern van DZK bestaat dit seizoen uit twaalf spelers en is daarmee iets breder dan vorig seizoen.

,,De mannen hebben zelf uitgesproken dat ze kampioen willen worden”, antwoordt Bekkers gevraagd naar de doelstelling van DZK voor dit seizoen. ,,Dat vind ik mooi, maar daar komt wel een grote ‘maar’ bij kijken. De tegenstanders is onze divisie hebben zich ook versterkt. De doelstelling is reëel, maar of-ie haalbaar is, is nog even een tweede.”

Maar mocht de doelstelling behaald worden door de ploeg die de competitie vorig jaar als derde beëindigde, dan wordt er wellicht nog eens teruggedacht aan die zaterdagmiddag begin september. Misschien is er dan ineens de realisatie dat de lessen van Van Zeeland aan Bekkers juist de lessen waren die het team het kampioenschap hebben bezorgd.