Artikel PZC: Het wachten is eindelijk over

Yannick MolOpen Water

KOPLOPER KIRSTEN WALRAVEN (LINKS) WORDT TIJDENS DE 3000 METER VRIJE SLAG VOOR VROUWEN ACHTERVOLGD DOOR DE CONCURRENTIE. PETER NICOLAI

DOOR AECTOR DOOMS

Na negen jaar kan zwemmer Wietse Beerens eindelijk meedoen aan de Havenwedstrijd. Hij wint in Breskens het koningsnummer bij de mannen.

Langeafstandzwemmer Wietse Beerens was er zaterdag op gebrand zijn eerste Havenwedstrijd in Breskens te winnen. ,,Ik heb hier negen jaar op gewacht. Dit is geweldig”, was zijn opgetogen reactie na afloop. Hij pakte de zege op de 3000 meter vrije slag.

De Tilburger was tot deze zomer lid van zwemclub De Dommelbaarzen en daardoor uitgesloten van deelname aan de per traditie Zeeuws getinte Havenwedstrijd. Hij volgde vanaf de kant altijd trouw de wedstrijden, maar zat zich wel te verbijten. ,,Want het is een mooie wedstrijd om aan mee te doen. Een officieus Zeeuws kampioenschap.” Door zijn relatie met zwemster Eline Nijskens uit Koewacht, drievoudig winnaar op de 3000 meter schoolslag in Breskens, besloot hij eind juni de overstap te maken naar Zwemclub Koewacht.

Zijn geduld werd in de 80ste editie van de Havenwedstrijd beloond met winst op het koningsnummer, waarop hij met een tijd van 37 minuten en 28 seconden het record van Niek de Ridder (De Bruinvis) uit 2005 met zes seconden verbeterde. De overwinning kreeg extra glans, omdat hij kort voor zijn optreden op het koningsnummer was uitgekomen op de 3000 meter schoolslag. Het werd een dubbelslag. ,,Ik had maar een kwartier om te herstellen van de inspanning. Ik heb me iets ingehouden op de schoolslag, want ik had twee minuten sneller kunnen zwemmen.”Toptalenten

De tegenstand op de vrije slag kwam van de Zeeuwse talenten Tristan Kloet (17) en Rinke Hiel (18), de winnaar van vorig jaar. ,,Het zijn twee toptalenten. Ze gingen mee in de slipstream. Ik werd op de voeten getikt, maar dat ging per ongeluk. Toen ik niets meer voelde, ben ik doorgegaan in een stevig tempo”, analyseerde Beerens zijn gouden race. Hiel lukte het samen met Kloet de eerste kilometer te volgen. ,,Wietse zwom daarna geleidelijk aan van ons weg. Het was best zwaar op de kop en door de stroming”, zei Hiel. De zwemmer van ZCK slaagde erin zijn tweede plaats vast te houden. ,,Ik verwachtte Tristan nog in de eindsprint, maar hij kwam niet meer langszij.” Kloet leverde wel een mooie prestatie. De zwemmer van Zeelandia won eerder de 1500 meter vrije slag. Zonder Hiel, die alles op de 3000 meter wilde zetten.

Kirsten Walraven was een klasse apart op de 3000 meter vrije slag bij de vrouwen. De laatste zes edities werden gewonnen door Simone de Rijcke, die voor haar werk naar Eindhoven is verhuisd en niet aanwezig was. Met Walraven lijkt er de komende jaren een opvolgster. De zwemster van De Zeeuwse Kust had ruim drie minuten voorsprong (winnende tijd: 42.36.7) op clubgenote en trainingsmaatje Babet de Voogd. Walraven had al de 1500 meter vrije slag, die ze ook won, in de benen.Geen vakantie

,,Zo’n grote voorsprong had ik niet verwacht. Ik had een goede start. Daarna heb ik me gefocust op de mannen, die eerder waren gestart. Het was een inhaalrace. Het was ook een revanche voor vorig jaar, toen ik op het laatste stuk eruit werd gezwommen.” Het negentienjarige zwemtalent richt zich dit jaar volledig op de openwaterwedstrijden in Nederland. ,,We gaan niet op vakantie, zodat ik alle wedstrijden kan meedoen. Ik sta nu zesde in het landelijke klassement.”

Ryan Verplanke won de 3000 meter schoolslag. ,,Buiten zwemmen blijft heerlijk. Het is jammer dat er zo weinig schoolslagzwemmers zijn. Het ontbreekt aan animo bij de jeugd”, stelde de 42-jarige zwemster van het organiserende Scheldestroom. Het was haar 28ste deelname aan de Havenwedstrijd, die ze acht keer won. Zowel bij de mannen als de vrouwen waren er slechts drie deelnemers. ,,Dat is ontzettend jammer, want de schoolslag is een mooie slag”, verzekerde specialist Beerens. Arjan Dekker van ZCK werd gehuldigd voor zijn 35ste Havenwedstrijd.