Artikel PZC: ‘Kromo’ en Weertman inspireren tijdens unieke zwemclinic

Yannick MolZwemmen

Honderd zwemmers van De Zeeuwse Kust krijgen les van twee olympisch kampioenen.

Tips, trucs en techniekaanwijzingen krijgen van twee olympische toppers. Wie wil dat nu niet? De zwemmers van De Zeeuwse Kust uit Vlissingen kregen zaterdag de fijne kneepjes van het vak bijgebracht door Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman.

,,Het is niet de bedoeling dat je na deze middag huilend en kapot naar huis gaat”, zei ‘Kromo’ in haar inleidende praatje. En dat was ook zeker niet het geval. In het Vrijburgbad heerste rondom het wedstrijdbad een ontspannen sfeer.

De ruim honderd DZK-leden gaven beide kampioenen de volle aandacht en de trainers deden inspiratie op voor hun oefeningen. Hoofdtrainer Emmanuel Solé: ,,Als ik aan sommige zwemmers vraag of ze achteruit de vlinderslag willen zwemmen, verklaren ze me voor gek. Bij Ferry doen ze het wel!”

Kromowidjojo (28) won in 2008 in Peking olympisch estafettegoud op de 4×100 meter vrije slag. In Londen was ze vier jaar later de beste op de 50 en 100 meter vrije slag. Daarnaast is ze meervoudig wereldkampioene en Europese kampioene. Haar vriend Ferry Weertman (26) pakte in 2016 in Rio de Janeiro de olympische titel en in 2017 werd hij wereldkampioen op de 10 kilometer in het open water. Ook heeft hij meerdere Europese titels op zijn naam staan.

Beide zwemtoppers geven niet vaak clinics. ,,Als ik er drie per jaar geef, is dat veel. En het is uniek dat ik deze clinic samen met Ranomi doe”, vertelde Weertman.

Met de zwemclinic probeerden beiden iets mee te geven aan de enthousiaste Zeeuwse zwemmers. ,,Ik hoop vooral dat ze een leuke dag hebben. Verder geef ik mee dat ligging en stroomlijn in het water belangrijk is”, aldus ‘Kromo.’ Weertman: ,,Voor mij staat voorop dat je plezier hebt in het zwemmen. Daarnaast vind ik ontspanning in je slag belangrijk en dat je glijdt door het water.”

De vrijeslagspecialisten zetten de Vlissingse zwemmers niet alleen aan het werk, maar doken ook het water in om het goede voorbeeld te geven. ,,Het was leerzaam”, zei de veertienjarige Sem Bonte. De één jaar oudere Babet de Voogd vulde aan: ,,Ranomi legde haar specialiteiten, de start en onderwaterfase, goed en rustig uit. En Ferry gaf bruikbare tips over de borstcrawltechniek.”