Artikel PZC: Zwemmen Vrijburgbad veel duurder

Sylvia de KortAlgemeen

Ook verenigingen de dupe

Zwemmen in het Vrijburgbad is dit jaar veel duurder geworden. Dat geldt voor zowel vrij zwemmen als voor de verenigingen. ,,Onze contributie moet nu ook flink omhoog”, stelt secretaris Marijke van Hoek van zwem- en waterpolovereniging De Zeeuwse Kust (DZK).MAURITS SEP

De leden van de zwemvereniging weten dat nog niet. ,,Wij stellen altijd in juni op de algemene ledenvergadering de nieuwe contributie vast. Die gaat in per juli”, legt Van Hoek uit. En dat maakt de prijsstijging van het Vrijburgbad per 1 januari meteen zo moeilijk voor de vereniging. ,,De komende maanden moeten we wel veel meer betalen, maar onze inkomsten stijgen nog niet mee.”

DZK is met 450 zwemmers, waterpoloërs en vrijwilligers een grote vereniging en maakt zeven dagen per week gebruik van het Vrijburgbad voor trainingen en wedstrijden. De huurprijs is met 7,65 procent omhoog gegaan. ,,We hopen dat we onze leden kunnen vasthouden. We doen er alles aan de contributie betaalbaar te houden, maar dit moet door de leden worden gedragen. Het is ook afwachten wat er met de subsidies van Vlissingen en Middelburg gaat gebeuren, dus we staan aan twee kanten onder druk”, verklaart Van Hoek.

DZK is net als andere verenigingen vorig jaar al vroeg gewaarschuwd over de noodzaak om de prijzen te verhogen, zegt Cees van Dongen van Optisport dat het zwembad exploiteert. ,,Maar de exacte prijsverhoging hebben we pas eind november gekregen”, reageert Van Hoek. ,,En die viel ons rauw op ons dak.”

Optisport heeft de prijzen met ruim zeven procent verhoogd, en soms nog meer. ,,Dat gaat om 2,65 procent prijsindexatie en een extra stijging van vijf procent”, zegt Van Dongen. Een kaartje voor vrij zwemmen kost nu 6,70 euro voor een volwassene. Dat is 50 cent meer dan vorig jaar. Kinderen tot 16 jaar betalen 6,10 euro, dus 40 cent meer. Een abonnement om 25 keer te mogen zwemmen is acht euro duurder geworden – van 86 naar 94 euro – en dat is een stijging van zelfs 9,3 procent. ,,Dit is de grootste stijging in jaren”, beaamt Van Dongen. En die was volgens hem niet te voorkomen. ,,Door de belastingverhoging op energie waren we vorig jaar 63.000 euro meer kwijt aan gas en elektriciteit, een toename van 37 procent. Dat kunnen we alleen via de klanten terughalen.”

Bezuinigen op elektriciteit zit wel in de plannen door bijvoorbeeld ledlampen aan te schaffen. Nieuwe pompen die alleen op volle kracht draaien als dat nodig is, zijn zo duur dat ze niet ineens allemaal gekocht kunnen worden. Op gas besparen is ook niet makkelijk, merkt Van Dongen op. ,,De temperatuur van het water verlagen, dat is pas echt bezoekers pesten.”