Baas Beerens slaat keihard toe

Sylvia de KortZwemmen

Zwemmer heerst met vijf Zeeuwse titels ook op de korte baan

Op Wietse Beerens stond geen maat tijdens de ZWKK in Terneuzen. ERIK WALRAVEN

Op Wietse Beerens stond geen maat tijdens de ZWKK in Terneuzen. ERIK WALRAVENTijdens de Zeeuwse Winter Zwem Kampioenschappen bewees Wietse Beerens naast het openwaterzwemmen ook een klasse apart te zijn op de korte baan. In Terneuzen schreef hij vijf titels op zijn naam.JORAM LAWALATA

De Scheldebekerwedstrijd Vlissingen-Breskens in 2014. De Oosterschelde-oversteek in 2015 en 2017. Zomaar drie zeges in Zeeuwse openwaterklassiekers die hij op zijn palmares heeft staan. Dat hij ook op de korte baan uitstekend uit de voeten kan, bewees hij afgelopen weekend met vijf titels tijdens de Zeeuwse Winter Zwem Kampioenschappen in Terneuzen. ,,Ik heb niet echt een voorkeur, ik zwem zowel graag binnen als buiten”, zei Wietse Beerens.

Eerder dit jaar ging de Brabander in Clinge samenwonen met zijn (zwem)vriendin Eline Nijskens uit Koewacht. Hij verliet De Dommelbaarzen uit Vught en meldde zich aan bij ZC Koewacht. Die club ging begin dit seizoen met De Honte uit Kloosterzande verder als startgemeenschap De Marlijn, de organisator van het kampioenschap. Bij zijn vuurdoop tijdens de titelstrijd greep Beerens de winst in louter Zeeuwse records (30-34 jaar) op de 1500 meter vrije slag, 50 meter schoolslag, 200 meter wisselslag, rugslag en vrijeslag (in 1.55,66). Kalle Van Gemert

Over die laatste afstand was hij het meest tevreden. ,,Dat was een ontzettend mooie race tegen Kalle van Gemert (DZK), waarbij ik maar net aan het langste eind trok. Ik kan genieten van zijn onderwatertechniek”, zei hij vol bewondering.

Van Gemert was op zijn beurt de rapste op de 100 meter vlinder- en wisselslag en de 50 meter vrije slag. Voor komend weekend kijkt Beerens uit naar twee afstanden. ,,De 200 meter vlinderslag wordt spannend tegen Kalle. En de 400 meter wisselslag vind ik persoonlijk de mooiste zwemafstand omdat alle slagen daarin zitten”, blikte hij vooruit.

Bij de vrouwen was Kirsten Walraven (DZK) goed voor goud op de 400 meter wissel- en vrije slag, de 100 meter rug- en vrije slag en de 50 meter rugslag. Clubgenote Laura Nieuwland zegevierde op de 50 en 200 meter vlinderslag. De schoolslagtitels werden verdeeld onder Céline Brink (DZK, 100 meter) en Manon Kloosterman (Bevelanders, 200 meter).