(update 15-04) Hulp voor uit Oekraïne gevluchte zwemsters (13 en 14 jaar) en hun familie

Sylvia de KortAlgemeen

Afgelopen week zijn wij (Z&PC De Zeeuwse Kust) benaderd over 2 meisjes uit Oekraïne, die in hun eigen land beiden fanatieke zwemsters zijn (7 dagen per week, 4 uur per dag in het water). Beide gingen daar natuurlijk ook naar school en leefden daar hun onbezorgde puberleven met hun familie en vrienden.

Totdat de verschrikkelijke oorlog begon en zij genoodzaakt waren te vluchten. Zij zijn beiden op Walcheren terecht gekomen en wij werden benaderd of zij mochten komen trainen bij ons. Vanzelfsprekend zijn zij van harte welkom. Zij hebben al enkele keren met ons meegetraind en gelukkig hebben zij daar plezier in.

Maar dan hoor je ook verder over de situatie en dat gaat ons zeker aan het hart. Wij willen als vereniging, buiten het meetrainen iets extra’s voor hen doen. En daar hebben we uw hulp bij nodig.

Het doel is natuurlijk dat zij in de periode dat zij in Nederland zijn zelfredzaam zullen worden. Daar wordt door meerdere mensen hard aan gewerkt, maar zoiets kost tijd. Daarnaast verblijven zij bij mensen thuis en deze mensen betalen nu bv ook hun eten en drinken. Zij zijn vertrokken met een koffer en dat is het. Hier wordt wel kleding aangeboden, maar spullen als bv ondergoed, bh’s hebben ze niet. Wij willen hen helpen met een wekelijkse bijdrage in de kosten voor eten en drinken tot zij verder hulp krijgen en zichzelf kunnen redden. We willen hen verder zo snel mogelijk helpen met een bijdrage voor spullen die ze nu nodig hebben.

Lees meer info over de situatie en de mogelijkheid om te doneren op de volgende pagina:

Hulp voor uit Oekraïne gevluchte zwemsters (13 en 14 – Steunactie

Update 15-4-2022 Steunactie:

We hebben goed nieuws te melden: De Oekraïnse gezinnen hebben gisteren voor het eerst leefgeld ontvangen en zijn daarmee meer zelfredzaam geworden en niet meer (bijna) volledig afhankelijk van hun gastgezinnen. Dat betekent dat wij onze actie kunnen beëindigen. En hoe fijn is het om te melden dat de donaties precies genoeg waren om de gastgezinnen te ondersteunen tot aan het krijgen van het leefgeld. Afgelopen maandag is de laatste steun overgemaakt. Mede namens de gastgezinnen: iedereen bedankt voor het doneren! Dit heeft het voor hen een stuk makkelijker gemaakt om hun gasten te helpen. Natuurlijk zijn zij er nog lang niet, maar deze druppel op de gloeiende plaat kan en heeft zeker zin en nut gehad. Dus nogmaals hartelijk dank!

Langzamerhand komt het ‘normale’ leven voor beide gezinnen op gang, voor zover mogelijk. De kinderen gaan naar school, er wordt serieus gekeken naar werk, het gezin uit Arnemuiden heeft zelfs al een eigen huisje. Er wordt ondertussen op en neer gefietst naar het zwembad door de meiden en zij mengen zich steeds meer in de groep, dus dat is ook een mooie ontwikkeling. Hopelijk kunnen wij ze de ondersteuning blijven geven waar nodig en kunnen we ze laten genieten van even zo veel mogelijk onbezorgd sporten. De actie wordt nu stopgezet met een goed gevoel. Nogmaals dank u wel.

Update 07-04-2022:

Tot nu toe hebben we bijna € 1100,- opgehaald en zoals het er nu naar uitziet is dit voldoende om de meisjes met hun familie te helpen.

Deze week hebben beide gezinnen wederom een bijdrage gekregen ter ondersteuning, maar er was meer… Vanaf deze week mogen de kinderen naar school en daarom heeft de Businessclub van onze vereniging alle kinderen een Arena sporttas met schoolbenodigdheden gegeven. Hier zijn de kinderen erg blij mee, ook de moeders liepen trots met de tassen rond, zo blij waren zij. Het gezin in Arnemuiden heeft van de kerk fietsen gekregen. Alleen het meisje in Middelburg heeft nog een eigen fiets nodig, ze rijdt nu op een leenfiets. Dus heeft iemand nog een goede fiets staat voor een meisje van 14 jaar (ze is groot voor haar leeftijd, dus een damesfiets is helemaal top), zij zou hier heel blij mee zijn.

Beide moeders zijn druk op zoek naar werk, er is al zelfs proefgedraaid, dus het gaat niet lang duren voordat ze zelfredzaam zijn. En dat is tussen alle ellende en moeilijke tijden die ze mee maken toch een heel mooi iets.

Mocht je nog willen doneren? Heel graag, we laten de actie deze week nog doorlopen. We zorgen dat al het geld zeker goed terecht komt.

Update 30-3-2022:

Iets meer dan een week geleden zijn we deze actie gestart om 2 gevluchte Oekraïnse zwemsters en hun familie te ondersteunen.

En tot nu toe al best succesvol. Eerste doel was € 1000,-, we hebben nu al bijna € 900 gedoneerd gekregen. 

Vandaag hebben we de gastgezinnen het eerste bedrag over kunnen maken als een tegemoetkoming in de kosten. We hebben een bedrag per week per persoon berekenend  op basis van leefgeld in combinatie met de (verwachte) donaties. Beide gastgezinnen hebben een donatie ontvangen voor de opvang van vorige week en deze week.

Zolang het nodig is en er geld vanuit donaties is, zal er wekelijks een vast bedrag naar beide gezinnen gaan, zodat zij de opvang kunnen blijven geven zonder de kosten alleen te moeten betalen.

Er is een goed contact met beide gastgezinnen en zij zijn erg blij dat zij deze ondersteuning krijgen.

Goed nieuws is dat enkele van de kinderen deze week al naar school kunnen en de andere kinderen vanaf volgende week. Zo ontstaat er voor hen een rustigere situatie met een dagelijks ritme.

Achter de schermen wordt er nog gewerkt aan andere hulp. Er komen spontane reacties om de zwemsters en hun familie te helpen, zoals bv een zwemster die het Oekraïnse alfabet kent en van vreemde talen houdt. Zij heeft zich aangemeld als taalmaatje. Hoe lief is dat!

Langs deze weg wil ik, namens de gastgezinnen en hun Oekraïnse gasten iedereen bedanken die tot nu toe gedoneerd heeft. We zijn er nog niet, de hulp zal zeker nog langer nodig zijn, maar elke week een stukje en zo komen we er samen zeker.

Groetjes Sylvia de Kort