Artikel PZC: Inspirerende clinic Oranje-mannen

Sylvia de KortWaterpolo

Waterpolo Oranje bezoekt DZK

Vooral jonge waterpoloërs steken in Vlissingen veel op van trainingen en verhalen van de beste spelers van Nederland. JORAM LAWALATA

Oranje-international Tim de Mey aan de bal in het vriendschappelijke duel met DZK. RUBEN OREEL
Oranje-international Tim de Mey aan de bal in het vriendschappelijke duel met DZK.
RUBEN OREEL

Breedgeschouderde mannen in blauwe zwembroekjes. Waterpoloballen die met veel kracht uiteenspatten op de lat. Bovenlichamen die hoog uit het water oprichtten terwijl onderwater driftig werd gewatertrappeld. Voor de liefhebber van waterpolo op topniveau was er zaterdag in het Vrijburgbad in Vlissingen genoeg te beleven.

De Nederlandse waterpoloërs brachten tijdens hun ‘Road to Tokyo’ een bezoek aan De Zeeuwse Kust. Ze sloten hun driedaagse promotietour langs de Nederlandse kust af in Vlissingen. Bondscoach Harry van der Meer gaf een instructie aan de trainers en sportspreker Hans Nieuwenburg vertelde in zijn presentatie over dromen van olympisch goud. De meeste aandacht ging evenwel uit naar de clinic die de Oranje-mannen gaven aan zestig leergierige leden van DZK, De Schelde (Terneuzen), Hieronymus (Roosendaal) en De Krabben (Bergen op Zoom).

De jeugdige waterpoloërs waren onder de indruk van de oefeningen die hen werden voorgeschoteld. ,,Ik vond het leuk en leerzaam. Ze gaven tips over hoe je als midvoor het beste op doel kunt schieten”, vertelde de dertienjarige Jasmijn de Boer (DZK). Clubgenoot en keeper Rik Filius vulde aan: ,,Ik heb aanwijzingen gekregen van de keepers. Ze hebben me verteld hoe ik in het water moet liggen als de tegenstander een lobje wil doen.” Jelle Fermont (De Schelde) is wedstrijdzwemmer en waterpoloot nog maar vier à vijf maanden. ,,Vooral de technische en tactische tips vond ik nuttig”, zei hij. ,,Ze legden alles geduldig uit. En de clinic was conditioneel goed vol te houden.” Plezier

Ook Oranje-aanvoerder Ruud van der Horst genoot zichtbaar van de activiteiten in en rondom het zwembad. ,,Deze tour is bedoeld als teambuilding voor ons en om de jeugd te inspireren.” De speler van Polar Bears uit Ede was er vier jaar geleden ook al bij toen de waterpolomannen Vlissingen aandeden in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio. ,,Het is fantastisch om hier weer te zijn en het enthousiasme van de kinderen en trainers te zien. Ik geef ze vooral mee dat ze plezier moeten hebben in het spelletje.”

De middag werd afgesloten met een wedstrijd tussen het Nederlandse team en de mannen van DZK. Bij de Walcherse equipe was Levy Kort, die de club vijf jaar geleden verliet voor kersverse eredivisionist PSV, gastspeler. ,,Het was weer tof om mee te doen met mijn oud-teamgenoten. En met drie spelers van Oranje heb ik in de jeugd bij het Waterpolo Opleiding Centrum Zuid Nederland gezeten.”

DZK verloor het ingekorte oefenduel met 12-2. Levy Kort en Pablo Mol scoorden ieder één keer.

Kijk op pzc.nl/video voor een reportage van de clinic.