Artikel PZC: Weertman achterna

Tags: 

Weertman achterna

VLISSINGEN

Ferry Weertman kennen we inmiddels allemaal. Hij werd vorige maand in Rio de Janeiro op uitgekookte wijze olympisch kampioen openwaterzwemmen. Let u in de komende vier jaar ook eens op Pepijn Smits. En kijk eens wat hij bij de Spelen van 2020 in Tokio doet.

Weertman (nu 24) was meermaals in Zeeland actief. In 2011 won de zwemmer van PSV een wedstrijd over 5 kilometer in Sluis. Een jaar later zegevierde hij op dezelfde afstand bij de Kanaalrace in Vlissingen. De vrijeslagspecialist uit Naarden stond toen aan het begin van een fraaie carrière.

Smits (pas 19) is nú ook zo'n aanstormend talent. Zaterdag werd hij in Wilhelminadorp Nederlands kampioen op de 5 kilometer, gisteren voegde hij er in Vlissingen een titel aan toe op de - olympische - 10 kilometer. Op beide afstanden waren de verschillen met de concurrentie groot.

,,Ik ken Ferry goed", vertelde de jonge Brabander. ,,We zitten in Eindhoven bij dezelfde trainer, Marcel Wouda. We liggen per week ongeveer even vaak in het water en hebben voor een deel ook hetzelfde programma. We hebben dit jaar bijvoorbeeld allebei aan het EK in Hoorn meegedaan en gingen ook samen naar een wereldbekerwedstrijd in Abu Dhabi. Naar de Spelen ging hij vervolgens wel alleen..."

Smits, die al vele nationale titels heeft en al eens een Europa Cup won, ziet Weertman als inspiratiebron. En ja, hij zou graag zijn voorbeeld volgen. ,,Ferry is al zover in zijn carrière dat hij er alleen belangrijke wedstrijden uitpikt. Ik zwem ook kleinere wedstrijden. Om ervaring op te doen."

Het NK 10 kilometer was zo'n kleine wedstrijd. En Smits kon inderdaad ervaring opdoen. In het solozwemmen. Van begin tot eind zwom hij alleen door het Kanaal door Walcheren. ,,Moeilijk was het vandaag niet, maar wel mentaal zwaar. Normaal, als je in een internationaal deelnemersveld ligt, ben je bezig met je positie en probeer je op te letten wie zich waar bevindt. Dan duurt zo'n wedstrijd ook niet zo lang. Maar nu wel. Nu zat ik maar af te tellen naar het volgende verzorgingspunt. Gelukkig waren er daar drie van. En ik zat af te tellen naar de finish."

Die bereikte hij na 2.00.37 uur. Pas ruim vijf minuten later tikten de nummers twee en drie aan. In 2011 en 2012 sloegen Ferry Weertman en Marcel Schouten - ook een wereldtopper geworden - een vergelijkbaar gat met hun tegenstanders...

Poortje gemist, titel verkeken

VLISSINGEN

VLISSINGEN Janina Beckers tikte gisteren na 10 kilometer als eerste aan. Kort na de finish van het NK hoorde ze echter dat ze naar de titel kon fluiten. Zo'n 500 meter voor de finish had de Limburgse een poortje gemist en dus werd ze gediskwalificeerd.

Beckers, de nummer één van 2015, maakte er een spannende strijd van met Lisa Dreesens en Dèlenn van Oostrom. De drie lagen na dik twee uur zwemmen dicht bij elkaar. Of Beckers voordeel had gehad van het missen van het poortje nabij de Keersluisbrug, was maar de vraag. Toch was de jury onverbiddelijk. De zege ging derhalve naar Dreesens, die vier seconden later bij de finish was.